over Mindfulness
Wat is Mindfulness?
Een modewoord?
Een nieuwe hype?
Iets nieuws dat die therapeuten weer verzonnen hebben om klantjes te trekken?
Nee, Mindfulness is zo oud als de wereld.
Simpel gezegd is het je bewustzijn naar het NU brengen. Je lichaam en je geest op dezelfde plek houden.
Denk je dat dat logisch is, dat je dat toch al altijd doet? Nee, hoor.
Een goed voorbeeld vind ik mijn gasten in Spanje. Hebben we het net de hele morgen over mindfulness gehad, gaan we in de auto's naar de bergen, rijden we door een overweldigend landschap met ravijnen, kloven en cirkelende adelaars en zitten ze gezellig elkaar verhalen te vertellen over hun vakanties in Peru of op Mallorca...
Mindfulness is volledig aanwezig zijn in het NU, met lijf en geest. Het is het NU zien als de enige tijd die er is en niet als een opstapje naar de toekomst. Of een associatie naar het verleden. (" Ja, die bergen in Tanzania waren net zo en toen heb ik......)
Het gaat erom je geest te trainen om alleen maar belangrijk te vinden en je aandacht te richten op wat er NU gebeurt, wat je NU doet en in welk gezelschap je NU bent.
Voor mij heeft Mindfulness alles te maken met aandachtig en met plezier bezig zijn. Zonder dat ik speciaal op het resultaat gericht ben. Nou, dat was een heel lastig proces. Ik lette als politicus alleen op het resultaat, de opbrengst. Achteraf is er daardoor heel veel langs me heen gegaan, omdat ik met mijn kop altijd ergens anders zat dan waar ik was. Zonde.
Als ik in het NU was geweest, zou ik veel effectiever zijn geweest. Dan had ik gehoord en gezien wat er echt aan de hand was en hoe ik kon helpen de echte problemen van de mensen op te lossen. En waarschijnlijk zou ik ook hebben genoten!
Ik ben in het NU als wat ik doe niet in de eerste plaats is om een doel te bereiken als geld, succes, prestige, maar op zichzelf voldoening geeft.
Het vereist oefening om je geest niet steeds naar het verleden of de toekomst te laten dwalen,
We zijn het gewoon hier in het Westen om ons lichaam in conditie te houden, maar wat doen we om de geest te trainen? In het Oosten wordt de geest al vele al eeuwen getraind, onder andere door Yoga en meditatie.
We hebben deze oude technieken eindelijk ontdekt –ze worden al beschreven in de Bhagavad Gita, een wijs boek dat al vijfduizend jaar oud is!
Nu is bij ons eindelijk de wetenschap er op los gelaten. En dat geeft autoriteit. Dan pas gaan we hier in het Westen geloven wat in het Oosten al eeuwenlang goed heeft gewerkt.
Wetenschappelijk is vastgesteld dat Mindfulness, yoga en meditatie bij de preventie van depressie en bij het omgaan met stressvolle omstandigheden je een goede dienst kunnen bewijzen. Meditatie blijkt bijvoorbeeld de kans op een hartaanval gevoelig te verminderen.
Al deze technieken hebben positieve gevolgen op je gedachten, emoties en gedrag, blijkt uit recent onderzoek. Ik ben blij met het wetenschappelijk bewijs. Velen van ons wisten dit al, maar hier in het Westen heeft onze cynische en achterdochtige geest “wetenschappelijk bewijs” nodig om de behulpzaamheid van Mindfulness te erkennen en er mee aan de slag te gaan.
Door mindfulness wordt je je bewust van je onbehulpzame gedachten. En dan kun je er uit stappen …
Het gaat er dus om je bewustzijn naar het NU brengen.
Mindfulness, yoga en meditatie richten zich op het samenspel tussen lichaam en geest. Wat ik natuurlijk hoop is dat je dit bewustzijn in je dagelijks leven gaat toepassen. Anders blijft het een leuke theorie en meer niet.
Aanwezigheid in het moment en je bewustzijn van je gedachten en emoties zijn de basis voor het veranderen van je gedachten patroon.
Je word je eindelijk ervan bewust hoe negatief je denkt over jezelf en anderen.
Je beseft wat een impact dat heeft op je dagelijkse leven. Als je dat eenmaal door hebt, weet je de oorzaak van je probleem.
Door de toegenomen aandacht en controle kun je beter op je eigen negatieve, gedachten reageren. Recent onderzoek onder studenten van Itai Ivztan toonde positieve resultaten. De studenten werden zich door Mindfulness Bewust van hun gedachten, gingen ze erkennen en veranderen. Er blijven nog steeds van dat soort gedachten opkomen, maar je bent er nu als de kippen bij.
Nog iets meer over je negatieve gedachten en Mindfulness
Mindfulness kan een belangrijke steun zijn om negatieve gedachten patronen af te breken.
Herinner je je nog die keer, misschien jaren geleden, dat je het gevoel had dat je jezelf voor aap zette en die gebeurtenis zich maar steeds in je hoofd blijft afspelen?
Of dat je niet om die verdiende promotie durfde te vragen omdat je je zelf duizend keer had verteld dat je het niet waard was?
Je laat die gedachten sudderen als stoofvlees en dat leidt tot bitterheid. En als je eerlijk bent weet je dat je alleen maar boos op jezelf bent.
Omdat je altijd zo twijfelt aan jezelf, zo ontevreden bent over jezelf.
Hoe komt het toch dat we wel verslaafd lijken aan die negatieve gedachten, ze continu herhalen en erin blijven hangen? Omdat we er zo vertrouwd mee zijn?
Toch weet je ergens best dat het steeds opnieuw afspelen in je hoofd van die rotsituaties schadelijk voor je is.
En je weet ook dat je niet durft vragen om die promotie omdat je zo´n afschuwelijk zelfbeeld hebt.
Je weet ook dat die negatieve gedachten je nog eens de das zal omdoen.
Dan kan Mindfulness leren je op weg helpen om die ouwe patronen los te laten. Mindfulness brengt efficiency bij het “beheren” van je negatieve gedachten.
Je blijft misschien een nare situatie in je hoofd herhalen. Maar door de Mindfulness besef je eerder wat je aan het doen bent en kun je uit de negatieve carrousel stappen
Het doel van Mindfulness, meditatie of andere praktijken, is volgens mij niet om negatieve gedachten of angst er uit te gooien of te onderdrukken.
Integendeel, het is bedoeld om je bewust te worden van de situatie. Heel veel van onze angst en negatief denken wordt immers alleen maar erger door onze afweer en afwijzing. Door het niet accepteren van de oncomfortabele situatie wordt die alleen maar erger!
Het is algemeen bekend in psychische en wetenschappelijke kring: als je maar genoeg hetzelfde gedrag herhaalt, kan dit leiden tot verandering in de hersens. Dit heet neuronplasticiteit.
Een studie van Tang, Horzel en Posner heeft de fysieke gevolgen in de hersenstructuur van mensen die geregeld Mindfulness en meditatie praktiseren, bestudeerd.
Ze hebben onomstotelijk verandering in de hersenstructuur geconstateerd. Ze bestuderen nu wat dit betekent voor gedragsverandering.
Onderzoek en wetenschap raken steeds meer geïnteresseerd om te onderzoeken hoe Mindfulness en andere technieken leiden tot fysieke, mentale en emotionele veranderingen in de hersens en het gedrag.
Onderzoek naar negatieve gedachten is er slechts een onderdeel van maar de nieuwste gegevens zijn goed nieuws.
Dus mensen, ga aan de slag met Mindfulness!
En vraag nu maar vast om die promotie!