Over burn-out

Soms lijkt het wel of er een epidemie van burn-outs over de Westerse landen trekt.

Stiekem denk ik dat de Corona epidemie heel wat dreigende burn-outs in de kiem gesmoord heeft. En dan hoop ik maar vurig dat de betrokkenen geleerd hebben van deze tijd en maatregelen nemen.

DOOD VOGELTJE

Voel je je als een “dood vogeltje”?

Tot voor kort kon je de hele wereld aan: een interessante (parttime) baan, (gelukkig) getrouwd, twee kinderen, sport en een rijk sociaal leven.

Of je was een flitsende vrijgezel.

Toen werd je afgewezen voor een mooie promotie. Vrijwel tegelijkertijd begon je huwelijk te haperen en werden de kinderen stik vervelend. Herkenbaar? Ineens zit je in de Ziektewet.

Het lijkt wel een epidemie, een op de zes werknemers lijdt aan burn-out klachten.

Veel mensen die een burn-out hebben gehad zeggen achteraf dat ze het niet zagen aankomen. Ze beschouwden zichzelf als harde werkers, die van aanpakken wisten. Toch vallen ze om.

Wil je niet in dezelfde val lopen dan is het zaak dat je de symptomen herkent.

Vele tientallen gasten op Atalanta kwamen hier omdat ze zich “ niet goed in hun vel” voelden. Maar in feite zaten ze op de rand van een burn-out of er zelfs al middenin.

Ook mannen komen een week langs, best veel. Vaak kregen ze het laatste duwtje omdat ze een collega door de knieën zagen gaan.

DRIE FACETTEN

Ik denk dat je voor drie facetten van je leven – je werk, jezelf en je privérelaties – regelmatig eerlijk moet kijken of alles nog goed gaat.

Staat het ‘stoplicht’ op groen, dan kun je verder.

Staan één of meerdere stoplichten op oranje of rood, dan is het tijd om te stoppen en “de balans te herstellen”.

Je kunt preventief het heft in handen nemen als je vermoedt dat het de verkeerde kant opgaat.

Je bent bijvoorbeeld erg betrokken bij je werk, maar in de loop van de jaren zijn er steeds meer klusjes bijgekomen, worden er steeds hogere eisen aan je gesteld en krijg je steeds minder ruimte om zelf te bepalen hoe je je werk wilt uitvoeren. Dat is een situatie die om problemen vraagt: hogere eisen, minder autonomie. Je moet je constant haasten en reageert geïrriteerd en opgejaagd op je omgeving. Dan is het tijd tot actie over te gaan!

Ik durf te stellen dat veel gasten met burn-out verschijnselen, baat hebben gehad bij de week rust en vrijheid op Atalanta. De Mindfulness Yoga, de Mindfulness Meditatie, de coachings waren heel behulpzaam. Dat blijkt ook uit de vele reacties van gasten en uit het gastenboek. In dee online workshops die ik tijdens Corona voor je heb gemaakt ligt de nadruk op het bekijken en lozen van je RUIS- met name je valse overtuigingen over jezelf. Je gaat je bewust worden van vastgeroeste ideeën en opvattingen waar je ongelukkig van wordt. De doorbraak komt vaak als mensen eindelijk beseffen dat ze precies goed zijn zoals ze zijn, zichzelf accepteren met alles erop en eraan, dus ook hun burn-out. Ze beseffen dat ze hun gevoelens en conflicten niet langer moeten wegstoppen en er daarentegen vriendschap mee kunnen sluiten.

En nog iets, maar om dat te ontdekken moet je echt de online workshops en training doen):" Je krijgt een burn-out als je het niet langer volhoudt je anders voor te doen, de hele dag toneel te spelen, niet te zijn wie je werkelijk bent en te doen wat je werkelijk wilt."

AANWIJZINGEN VOOR BURN-OUT

In de wetenschappelijke literatuur worden vaak voor een burn-out drie criteria gehanteerd.

1.Je leidt aan volslagen fysieke en emotionele uitputting.

2. Je bent heel cynisch over je werk

3. Je hebt een gevoel dat je faalt, een gevoel van onbekwaamheid.

Ja, maar, ik ben helemaal niet cynisch over mijn werk, ik wil het juist goed doen, hoor ik je denken.

In Nederland staan die drie clusters niet bovenaan. Wij definiëren burn-out “ als een vorm van overspanning die meer dan een half jaar duurt, met de nadruk op vermoeidheid en symptomen als prikkelbaarheid, concentratie problemen en je labiel voelen:”

Nou, één ding dat een aantal van ons- waaronder ikzelf- weten is dat het uitermate vervelend is om in een burn-out te zitten. En dat is heel zacht uitgedrukt.

Ik zie mensen met hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, huiduitslag, hartkloppingen, ontstekingen, slaapproblemen en noem maar op. Daar slikken ze vaak medicijnen tegen.

En dan blijkt dat het niet iets lichamelijks is…

Soms wel natuurlijk, daar moet je zeker goed naar laten kijken.

Maar…kijk eens naar je reflex om de oorzaak buiten je te zoeken. "Het is een hormonaal probleem of zo. Het ligt echt niet aan mij.”

Ik zeg het nog een keer: "Laat goed kijken naar je klachten en kijk ook goed naar jezelf. Leid je het leven dat je wilt leven of blijft het rommelen in de marge?"

Geef je jezelf de kans om te zijn wie je bent of wring je je in allerlei bochten om goedkeuring van anderen te krijgen? Ik noem maar een dwarsstraat... "

Burn-out is volgens het Van Daele woordenboek een toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress. Ook lichamelijk voel je je opgebrand.

Psychologen Herbert Freudenberger en Gail North hebben het twaalf fasen model ontwikkeld.

Herken je jezelf in een van de fases dan weet je dat je uit moet kijken en dat een burn-out op de loer ligt. Dus lees dit goed.

Bewijsdrang
Je wilt op obsessieve wijze laten zien wat je waard bent. Je probeert de aller beste werknemer, ouder, partner te zijn en neemt continu veel verantwoordelijkheid op je.

Steeds harder werken
Je werkt nooit hard genoeg voor je gevoel en kunt maar moeilijk stoppen.

Behoeften negeren
Je slaapt weinig, eet niet goed en hebt weinig sociale contacten, omdat alles in dienst staat van het werk.

Verdringing van conflicten
Je geeft niet toe dat er iets mis is. Je voelt je bedreigd, paniekerig en opgejaagd.

Herzien van waarden
Je verandert je kijk op de wereld. Vrienden en familie vind je niet langer belangrijk. Hobby’s zijn irrelevant. Werk is het enige wat nuttig is.

Ontkennen van problemen
Je vindt collega’s maar lui en ongedisciplineerd. Je bent hard en cynisch en vindt dat problemen niet aan jou liggen maar aan je werkdruk.

Terugtrekken
Je sociale leven wordt steeds minder en je raakt geïsoleerd. Mogelijk zoek je ontspanning in alcohol en medicijnen.

Gedragsverandering
Je gedraagt je anders dan vroeger. Vrienden en familie maken zich zorgen.

Depersonalisatie
Je vindt jezelf en anderen waardeloos en merkt niet langer meer waar je zelf behoefte aan hebt.

Innerlijke leegheid
Je voelt je leeg van binnen en om daar over heen te komen ga je overdrijven met andere activiteiten zoals seks, sport of alcohol.

Depressie
Je voelt je verloren, onzeker en uitgeput. Je toekomst ziet er inktzwart uit.

Burn-out
Een totale geestelijke en fysieke instorting. Je hebt langdurig hulp nodig. Volledig herstel kan jaren duren.

 Ik beschik niet over een gespecialiseerde opleiding om je van je burn-out af te helpen. Toch durf ik te stellen dat veel gasten baat hebben bij Mindfulness yoga en Mindfulness Meditatie.

Ook  de workshops zijn heel behulpzaam. Dat blijkt uit de vele reacties die ik krijg van gasten en uit het gastenboek. In de workshop ligt de nadruk op het bekijken van je RUIS- ik noem dat ook vaak breinblubber, bah!- Je gaat je bewust worden van vaste ideeën en opvattingen waar je ongelukkig van wordt. De doorbraak komt vaak als mensen eindelijk beseffen dat ze precies goed zijn zoals ze zijn, zichzelf accepteren met alles erop en eraan, dus ook met hun burn-out. Ze beseffen dat ze hun gevoelens en conflicten niet langer moeten wegstoppen en er daarentegen vriendschap mee kunnen sluiten.

Tips bij burn-out

  • Accepteer je klachten. Ze zijn er niet voor niets.
  • Luister naar de signalen van je lichaam.
  • Neem de tijd, je hebt tijd nodig om te herstellen. Dit gaat niet binnen enkele dagen of weken.
  • Zet jezelf op de eerste plaats. Je kunt alleen goed voor anderen zorgen, als je goed voor jezelf zorgt.
  • Zoek hulp als je het gevoel hebt dat je zelf niet verder komt, of steeds terugvalt.

Houd vol!

PS Dit artikel vond ik ook behulpzaam

Ik denk dat de meeste burn-outs niet komen door te hard te werken, maar eerder door een gevoel van overmacht, te veel deadlines of niet vrij kunnen bewegen.

Door het gevoel hebben dat je slachtoffer bent van de situatie.

Maar je hebt altijd invloed, ook al denk je van niet. Claim je controle en je vrijheid terug. Leer van je tegenslagen, word de beste versie van jezelf en step the f*%k up!

Zeven doordenkers op zondag, voor wanneer het even tegenzit!

1. If you have never failed you have never lived.

De grootste ondernemers vinden het PRACHTIG om te praten over hun ‘failures’. Bijzondere leermomenten en mooie verhalen voor tijdens feestjes. 😉

2. Veel van onze ervaringen kunnen we omzetten in wijze levenslessen.

Probeer goede dingen te halen uit de moeilijke momenten. Niets is zo lekker als HARD WERKEN om je dromen waar te maken. Voldoening.

Omarm de tegenslagen. Leer ervan en GROEI.

3. Elke ‘nee’ brengt je een stukje dichter bij een ‘ja’.

Het is de ondernemer die onbeperkt ‘nee’ kan horen en toch door blijft gaan die uiteindelijk zal gaan winnen.

4. Turn your wounds into wisdom.

Wijze woorden van Oprah Winfrey. Veel van onze ervaringen kunnen we omzetten in levenslessen. Het is zo enorm krachtig om (uiteindelijk) goede dingen te halen uit de moeilijke dingen.

5. Just because I’m losing, doesn’t mean i’m lost. - Coldplay

Wanneer de mensen om je heen aan je beginnen te twijfelen omdat je niet op je sterkste bent, blijf dan in jezelf geloven en blijf doorgaan. We zijn allemaal wel eens de weg kwijt, dit betekent niet dat je niet op je eindbestemming gaat aankomen.

6. An obstacle is often a stepping stone.

Zie je een tegenslag als negatief of als een groeimoment?

7. Tough times will never last, but tough people do.

Een quote van Dr. Robert Schuller. Hang in there, ook als het lastig is. De zon gaat vanzelf weer eens schijnen. Keep going!

Happy Sunday!


Eelco de Boer
>